Myter om choklad

09 Nov 2017
by david
Comments are closed

Inte många råvaror är så omtalade som chokladen. Det har uppkommit en mängd myter om choklad och vissa stämmer medan andra är helt baserade på felaktiga grunder. Här ska det rätas ut några frågetecken om vad som stämmer och inte.

Man får finnar av choklad

Har du också hört att om du äter mycket choklad så riskerar du att få acne? Detta stämmer inte alls. Ingenting påvisar att du får mer finnar bara för att du äter choklad. Om du däremot bara häver i dig mängder av dålig choklad (eller mat) och inte äter frukt och grönsaker samt andra näringsrika råvaror så riskerar man naturligtvis att få både dålig hy och sämre hälsa. Men detta har ingenting med enbart choklad att göra.

Man blir tjock av choklad

Ja, om du äter dålig choklad som främst har socker som huvudingrediens så blir du naturligtvis lite rundare med tiden. Men 100 gram fin mörk choklad om dagen främjar istället din hälsa. Man har kommit underfund med att både hjärta och kropp mår bättre. Choklad har bevisat påverka hjärtat samt motverka cancer till viss del. Överintag av sämre choklad med mycket socker kan också resultera i diabetes, så se till att äta bra choklad och inte vräka i dig.

Man blir glad av choklad

Choklad innehåller både antioxidanter, magnesium och järn samt vitamin D och kalcium. Choklad ökar serotoninnivåerna i hjärnan och får oss att må bra. Om du däremot bara äter billig choklad och mycket av den varan så kan det istället öka depressionen. Vilka effekterna blir handlar naturligtvis om vilken sort man konsumerar samt mängden. Allt ska intas med måtta, men bra choklad i rätt mängd gör att du får samma effekt som ett litet glas rött vin.

Choklad orsakar migrän

Det har flera gånger sagts att choklad kan orsaka huvudvärk och migrän. Nyligen utförda studier påvisar dock inget samband mellan huvudvärk och choklad. I många fall handlar det istället om hur människor äter utöver chokladintaget och mat som cheddar, jordnötter, alkohol och mycket charkuterier kan istället vara boven i dramat.

Choklad piggar upp och innehåller koffein

Man blir ofta lite gladare av choklad och det kan göra att man känner sig piggare. Koffeinnivåerna är dock så låga att de inte har särskilt stor effekt. En vanlig chokladkaka innehåller faktiskt lika mycket koffein som en kopp koffeinfritt kaffe, inte mycket alls alltså.

Choca.nu © 2024
PandoraBox