Historien om choklad

04 Dec 2017
by david
Comments are closed

Choklad avnjuts av människor världen över och många går så långt som att påstå att det är ett afrodisiakum. Det är vissa ämnen i choklad som frigör endorfiner och dessa ger en känsla av lycka eller välmående, ungefär som när man är förälskad. Eftersom det samtidigt är så gott så är det inte konstigt att många människor inte kan gå förbi godishyllorna i affären utan att unna sig en bit.

När chokladen kom till stan

Chokladen kom till Europa under 1500-talet när Christoffer Columbus åkte över Atlanten och upptäckte nya världar. Bland annat mayaindianernas förkärlek för chokladen. Denna unika råvara tog han sedan med sig hem till Spanien, och det dröjde inte länge förrän folk upptäckte vilket rus det kunde ge.

Till en början etablerade Spanien ett eget monopol på just choklad som först avnjöts i form av drycker. Snart började således chokladhus öppnas lite här och var i de europeiska länderna. Inte förrän i början av 1800-talet insåg man att kakaobönan kunde användas för att framställa choklad i fast form. Det var då den första chokladkakan framställdes som snabbt blev gottegrisarnas favorit. Chokladen började även användas som krydda i matlagning och mängder av recept där den används har uppkommit genom åren.

Olika chokladsorter

Den huvudsakliga chokladen är mörk och anses vara nyttigare än de andra två varianterna ljus mjölkchoklad och vit choklad. Skillnaden är mängden kakaomassa som används. I mörk choklad används betydligt mer kakaomassa medan det i vit choklad mest ingår kakaosmör. Förutom dessa två produkter tillsätter man även socker i varierande mängd.

Tre typer av kakaobönor

Det framställs choklad på många platser i världen där kakaobönan växer. I Afrika och då framför allt på Madagaskar framställs en typ av böna, i Sydamerika en annan och även på de västindiska öarna odlar man bönor.

De tre kakaobönorna man oftast talar om heter Criollo, Forastero och Trinitario. Den sistnämnda är en hybrid av de andra två. Criollo-bönan är den finaste sortens kakaoböna och de är runda och lätt färgade. De är mycket känsliga för parasiter och sjukdomar och därför ger de också lägre avkastning än de andra. Man känner igen den på sin lätt rödaktiga färg.

Forastero är den mest använda sorten och förekommer också ibland i billig choklad. Denna böna måste man “spä ut” lite med socker och kakaosmör för att den ska få en bättre smak. Vanligtvis är den nämligen ganska bitter. Bönan ger hög avkastning och är purpurröd eller mörkbrun i färgen.

Sist har vi Trinitario som också anses som en fin böna. Den odlas i Trinidad och uppkom genom en korsning av de andra bönorna och man upptäckte att den gav mycket bra smak med egenskaper från båda bönsorterna. Trinitario är en bra ersättare till Criollon eftersom den är starkare och mer tålig mot sjukdomar och parasiter.

Choca.nu © 2024
PandoraBox