To´ak – världens dyraste choklad

26 sep 2017
by david
Comments are closed

 

Har du ofta stått i butiken och inte kunnat bestämma dig för chokladkakan för 15 kr eller den för 30 kr? Då är du inte ensam och har du tagit den dyra har du förmodligen hållit kvar bitarna i munnen lite längre innan du svalt dem. Men vad sägs om en liten chokladkaka för 3000 spänn? Det är nämligen så mycket den dyraste chokladen kostar idag. Och då talar vi om ca 70-80 gram.

To´ak

To´aks choklad kommer från de innersta delarna av Ecuador där den finaste kakaobönan odlas från de ursprungliga kakaoträden Nacional. Därför existerar chokladen i en mycket begränsad upplaga och det finns endast ca 500 chokladkakor över hela världen. Sättet man gör chokladen på är av gammalt traditionellt vis och de enda ingredienserna som kakan innehåller är kakao och rörsocker. Inga tillsatser och inga konstigheter. Dessutom fermenteras bönorna innan rostningen, vilket är något som de större tillverkarna hoppar över av ekonomiska skäl.

Hur smakar To´ak?

Om någon choklad verkligen är värd 3000 kr kan diskuteras men konnässörerna menar att smaken är fantastisk. Smaken brukar beskrivas som fyllig, djup och underbart bitter tillsammans med mycket fruktiga undertoner. To´ak finns i tre olika kakaohalter och varianter.

Några stora chokladtillverkare

Förutom den fina, lyxiga chokladen, så finns det även godisjättar som specialiserat sig på choklad. Denna choklad är visserligen inte i det dyraste laget och kvaliteten är också ifrågasatt då och då. I Sverige är märkena Cloetta kexchoklad den vanligaste och den började tillverkas redan på 40-talet. Även namnet Marabou kan man se på många chokladkakor i butikerna. Anton Berg anses som ett lite finare märke i Sverige och Fazer ett annat.

Lyxiga chokladtillverkare

Om vi nu skulle höja oss till de lite högre nivåerna så är schweizisk och den belgisk choklad mycket populärt. I Belgien finns en känd chokladkonnässör som heter Pierre Marcolini som gör choklad med guld, men även Valparys och Leonidas är två kända märken som tillverkar fina praliner.

I Schweiz hittar du bland annat choklad från Lindt, Nestlé och Suchard som visserligen anses som finare choklad men inte till den grad att du behöver betala alltför stora summor för den.

Även andra länder har blivit kända för sin choklad. Storbritannien och USA har några välkända praliner från märket Thorntons och Whitmans. Dock är choklad från dessa länder ofta mycket söta och ibland uppskattas de inte av vissa.

Choca.nu © 2024
PandoraBox