Choklads påverkan på tänderna

08 aug 2021
by david
Comments are closed

Alla vet att godis inte är speciellt bra för tänderna och det är extra viktigt att man borstar tänderna noga när man ätit söta saker. Det kan också vara så att alla inte kan äta allt sött. Kolor och tuggummi kan till exempel vara väldigt olämpligt om man har tandställning. Men hur mycket påverkar en chokladbit tänderna och är viss choklad nyttigare än andra?

Vad säger tandläkaren om choklad?

När man ska besöka en tandläkare i Stockholm vill man i regel inte få reda på att man har massor med hål. Då gäller det att ha koll på kosten och att borsta tänderna. I regel är choklad inte farligt att äta, men precis som med annat ska man äta med måtta. Varje gång man äter något startas angrepp mot tänderna när pH-balansen i munnen förändras och plack samt matrester biter sig fast på tanden. Det är därför bra att borsta tänderna en extra gång när man ätit choklad.

Är choklad bättre eller sämre än annat godis?

En liten bit mjölkchoklad kan vara mycket bättre än annat godis. Ren choklad smälter i munnen och rinner tillslut bort från tänderna. Sega kolor kan sitta kvar betydligt längre och då hinner de göra mer skada. En seg eller hård kola kan också orsaka sprickor i tänderna eller andra skador som i sin tur leder till karies. Choklad innehåller i regel inte heller lika mycket socker som till exempel vingummi eller konfekt. För tändernas skull är det viktigt att äta lite, och inte så ofta. Så länge man använder tandborste och tandkräm samt gärna flourtillskott är en bit choklad till lördagsgodiset ingen katastrof även om man inte har de allra bästa tänderna.

Finns det nyttigare choklad?

Även om godis inte är helt nyttigt finns det möjlighet att göra nyttigare godis på egen hand. Man kan till exempel smälta ner lite choklad och blanda med bär eller nötter. Man kan också välja att köpa choklad utan tillsatt socker. Den är istället sötad med sötningsmedel som är något nyttigare för tänderna. Att välja mörk choklad är också ett alternativ. Den är bättre för kroppen och dessutom tenderar man att äta mindre av chokladen ju kraftigare kakaohalt den har. Det kan alltså vara ett alternativ för den som kan ha lite svårt att lägga chokladkakan ifrån sig. Även barn kan äta mörk choklad, och det stillar deras sötsug länge.

Choca.nu © 2024
PandoraBox