Mjölkchoklad

01 mar 2019
by david
Comments are closed

Den populäraste typen av choklad är utan tvekan mjölkchokladen. Det är en sorts choklad som även innehåller mjölkpulver, flytande mjölk eller kondenserad mjölk, vilket ger en väldigt karaktäristisk smak. Den har sitt ursprung i Schweiz där den första fasta mjölkchokladen började tillverkas 1875 av konditorn Daniel Peter som tillsatte kondenserad mjölk.

För att chokladen ska få kallas mjölkchoklad inom EU måste minst 25 procent av innehållet bestå av kakaofastämnen. Undantag finns dock för Storbritannien, Irland och Malta där det räcker med 20 procent kakaofastämnen. Tack vare chokladens låga smältpunkt, som ligger under normal kroppstemperatur, börjar den smälta redan i munnen. Det gör det också enkelt att gjuta choklad i alla tänkbara former och den används ofta som dekoration på bakverk och tårtor.

Det finns väldigt många olika sorters godis som består av mjölkchoklad. Till exempel chokladasken i alla dess former som är en klassisk present att ge bort till sin käresta eller kanske dejten man nyligen lärt känna på någon av alla dejtingsidor som finns på nätet idag.

Den heliga Aladdinasken

En svensk tradition är också att köpa hem en Aladdinask varje jul och det säljs miljontals av dessa mellan november och december varje år. Då dessa askar har två lager med chokladpraliner finns en oskriven regeln om att man inte får ta från det understa lagret förrän alla praliner i det översta har ätits upp. Den första Aladdinasken kom ut på marknaden 1939.

I Sverige är annars Cloetta, Fazer och Nestlé bland de största tillverkarna av mjölkchokladbaserat godis i Sverige. Här nedan följer några exempel på populära mjölkchokladprodukter.

Kexchoklad

Cloettas kexchoklad har hängt med i många år även den och består av frasiga rån som doppats i ett tunt lager av mjölkchoklad. Kexchokladen har funnits som produkt i snart 100 år, även om den fick sitt nuvarande namn först 1938. Med runt 30 miljoner sålda kexchokladkakor per år är detta Sveriges mest sålda konfektyrprodukt.

Kinderägg

Kinder Surprise heter egentligen detta godis, men kallas i folkmun oftast för Kinderägg då det är ett chokladägg bestående av mjölkchoklad och vit choklad som dessutom har ett gult plastägg inuti. Plastägget innehåller oftast en leksak som ibland kommer som byggsats. Kinderäggen tillverkas av italienska Ferrero, som bland annat ligger bakom det bredbara nougatpålägget Nutella.

Toblerone

Toblerone känns lätt igen på sin karaktäristiska utformning. De triangulära mjölkchokladbitarna som sticker upp som små bergstoppar är smaksatta med mandelnougat och honung.

Snickers

Snickers är en chokladbit från amerikanska Mars Incorporated och säljs sedan länge även i Sverige. Utöver mjölkchokladöverdraget innehåller Snickers kolasås, jordnötter och mjuk nougat.

After Eight

After Eight är tunna kvadratiska mjölkchokladbitar med mintfyllning och de äts ofta till kaffet.

Daim

Daim är en annan populär chokladprodukt som dessutom är en av Sveriges största exportvaror. Daim består av mandelknäck doppad i mjölkchoklad. Den finns även som glass i form av Daimstrut.

Choca.nu © 2024
PandoraBox