Choklad och hål i tänderna

09 mar 2020
by david
Comments are closed

Att ha hål i tänderna är inte roligt. För det första kostar det pengar att laga dem och för det andra kan man få tandvärk om man inte vill eller kan laga hålen. Det är inte direkt någon överraskning att den som äter mycket godis oftare får hål i tänderna. Även om choklad ofta smälter i munnen kan den orsaka skador. En chokladbit då och då kan man självklart unna sig, men det finns ett par saker att tänka på efter att man ätit chokladen.

Var noga med tandborstningen

Företaget GUM erbjuder många olika typer av tandborstar, tandkrämer, tandtråd och annat som kan behövas för att hålla tänderna rena. Överlag är det viktigt att tänka på att borsta tänderna, men att göra det en extra gång om man äter en chokladbit efter lunchen till exempel är inte fel. Det är viktigt att vara noga när man borstar tänderna så att man verkligen får bort all smuts och plack, annars kan karies och tandsten bildas. En bra riktlinje är att tandborstningen bör ta ungefär två minuter.

När det är dags för tandläkarbesök

Hur man känner inför ett tandläkarbesök varierar stort. Vissa är enormt tandvårdsrädda och dröjer in i det sista med att gå dit. Andra knallar dit som om det vore den vanliga mataffären de ska till. Om man är rädd för tandläkaren kan det vara klokt att söka sig till en mottagning som fokuserar just på tandvårdsrädda personer. Som tandvårdsrädd kan man få lugnande, narkos eller olika varianter av terapi inför ett besök hos tandläkaren.

Gör det ont att laga hål i tänderna?

Att laga tänder hos tandläkaren ska inte göra ont. I dag finns det flera olika varianter av lokalbedövningsmedel som hjälper mot smärtan. Om det är injektionen man är rädd för kan man också få bedövande gel innan sticket. De flesta tandläkare frågar patienten flera gånger under behandlingen om det gör ont och då är det viktigt att man är ärlig som patient. Om man inte tål bedövningen kan man också sövas. Ibland sker sövning också om det är ett större ingrepp som ska utföras. Då behöver man inte ge lika mycket lokalbedövningsmedel.

Barn och tandvård

När det gäller barn och tandvård är det viktigt att man som förälder lär barnen att borsta tänderna noga. Det finns speciella tandborstar för barn som kan vara bra för att barnet lättare ska komma åt i munnen. Lite större barn bör även lära sig att använda tandtråd.

Barn äter ofta en hel del godis och choklad, kanske ibland mer än vad föräldrarna tror. Då är det än viktigare att ha koll på tandborstningen. Det är också klokt att se till att barnet går till tandläkaren med jämna mellanrum. Det finns tandläkare som är specialister just på barn och de kan ofta få barnet att slappna av under behandlingen.

Choca.nu © 2024
PandoraBox