Vin & Choklad

19 jul 2019
by david
Comments are closed

Om du väljer rätt choklad med rätt vin är risken stor att du drabbas av en smaksensation som dansar argentinsk tango på dina smaklökar. Argentinsk tango på smaklökarna är definitivt värt att uppleva så läs gärna vidare för att få lite guidning i hur du väljer rätt choklad till rätt vin. Ett litet tips, om du är helt ny på kombinationen av choklad och vin rekommenderar vi att välja mellanmörk choklad som är lättast att kombinera. På Vinoteket hittar du ett brett sortiment av viner som passar för olika sammanhang och smaker. Kolla här för lite udda och spännande tips på vin- och chokladkombinationer.

Mörk choklad och vin

Mörk choklad har en hög kakaohalt och har ofta en ganska kraftig smak med inslag av bitterhet. Både kraftiga, mogna och söta viner kan gå bra ihop med mörk choklad, men det är viktigt att det finns tydliga inslag av fruktighet eller syra i vinet för att det ska klara av att balansera upp bitterheten. Om du väljer ett väldigt lätt vin kommer aromen helt att domineras av den bittra smaken.

Mellanmörk choklad och vin

Choklad som ligger mellan mörk- och mjölkchoklad i kakaohalt går ofta bra ihop med de lättare vinerna. Men om vinet har för höga nivåer av syra kommer chokladen att tappa sin karaktär och bli väldigt platt i smaken. Kraftigare viner är också ganska enkla att para ihop med den mellanmörka chokladen. Ett kraftigt vin med tydlig friskhet tonar ner chokladens feta konsistens. De riktigt söta vinerna passar också väldigt bra tillsammans med mellanmörk choklad. Sötman i både vin och choklad passar med varandra eftersom det finns lite bitterhet i chokladen.

Mjölkchoklad

Mjölkchokladen är ganska söt och det är lätt hänt att sötman tar över vilket gör att lättare vinsorter lämnar en syrlig och sträv smak på tungan. Men ett lättare rosé med nyanserad sötma kan gå riktigt fint ihop med mjölkchoklad. Väldigt söta och starka viner kan faktiskt fungera tillsammans med den sötare mjölkchokladen, men prova dig varsamt fram då ett starkare vin lätt tar överhanden. Kraftiga viner går sällan ihop med mjölkchoklad och är inte att föredra. Sötman från chokladen tar bort fruktigheten i vinet och det kommer då att upplevas som väldigt strävt och obalanserat.

Summeringslista

För att summera det hela har vi samlat allt i en punktlista:

  • Mörk choklad dansar tango med kraftiga, söta och mogna viner.
  • Mörk choklad tappar takten helt tillsammans med lättare viner och det blir en bitter stämning.
  • Mellanmörk choklad dansar tango med både lätta, kraftiga och söta viner.
  • Mellanmörk choklad tappar dock tangolusten helt och hållet om syranivåerna blir för höga.
  • Mjölkchoklad dansar tango med en lättare rosé och vid rätt tillfälle även med starkare och sötare viner.
  • Mjölkchoklad och kraftiga viner tappar balansen och det blir det ingen tango av.
Choca.nu © 2024
PandoraBox