Hälsofördelar med mörk choklad

15 feb 2018
by david
Comments are closed

Självklart finns det alltid en anledning att äta choklad – om inte annat så för att det är gott – men visste du att det faktiskt är bra för hälsan att äta choklad? Precis som med allt annat handlar det om att äta i måttliga mängder, men alla anledningar att få äta choklad med gott samvete välkomnas sannolikt av de flesta.

Att äta en liten bit mörk choklad varje dag är till exempel bra för hjärtat. En studie har nämligen visat att de kvinnor som åt mörk choklad två gånger i veckan led 30 procent mindre risk att drabbas av hjärtsvikt. I en annan studie visade det sig att de som åt en ruta mörk choklad om dagen både sänkte sitt blodtryck och minskade risken för att drabbas av stroke med 39 procent. Anledningen till att mörk choklad har denna positiva effekt på hjärtat är att kakao innehåller flavonoider och antioxidanter, som bidrar till bättre flexibilitet i vener och artärer. Som bekant innehåller mörk choklad en hög andel kakao, och ju högre procenthalt man väljer, desto bättre.

En annan stor hälsorisk i dagens samhälle är stress, och även i detta fall kan mörk choklad vara lösningen. När man äter mörk choklad minskar nämligen nivån av stresshormoner i kroppen, vilket också minskar de negativa effekterna av stress. Det bästa sättet att koppla av efter en stressig dag är med andra ord att njuta av en ruta mörk choklad eller två.

Slutligen kan mörk choklad också leda till att man äter mer hälsosamt i allmänhet. När man äter mörk choklad minskar det nämligen ens sug efter söt och fet mat. Tyvärr kan detsamma inte sägas om mjölkchoklad eller vit choklad, som snarare har motsatt effekt. Satsa därför på en choklad med en kakaohalt på 70 procent eller högre.

Det går dock inte att sticka under stol med att det också finns en nackdel med att äta choklad varje dag, och det är att det inte är särskilt bra för tänderna att äta något sött så ofta. Om man ser till att ta hand om sina tänder ordentligt, och göra regelbundna kontroller hos en tandläkare, finns det dock ingen anledning att inte njuta av alla de fördelar som kommer med att äta choklad så ofta man kan. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm som kan hjälpa dig att hålla dina tänder i gott skick, ska du gå in på Distriktstandvarden.se.

Choca.nu © 2024
PandoraBox